Росія і Білорусь розпочинають сьогодні масштабні військові навчання «Захід-2021»

Росія і Білорусь розпочинають сьогодні масштабні військові навчання «Захід-2021»

Вони пройдуть на тлі стурбованості західних країн цими маневрами. Навчання пройдуть на території Росії і Білорусі, а також в південній частині Балтійського моря.

Церемонія відкриття відбудеться сьогодні на полігонах в Нижегородської і Брестській областях, повідомило раніше Міноборони Росії. У Білорусію прибула делегація на чолі із заступником міністра оборони Росії Юнус-Беком Євкуровим, який курує бойову підготовку, і близько 2,5 тисячі російських військових.

У навчаннях візьмуть участь майже 200 тисяч військових, 800 одиниць бойової техніки, в 10 разів менше літаків і вертольотів і 15 кораблів, повідомили в міністерстві оборони.

У Калінінградську область перекинули резервістів. У Білорусь направили близько двох з половиною тисяч російських військових, туди ж прилетіли винищувачі Су-30. Військово-повітряні сили сусідніх республік разом займуться охороною повітряних кордонів Союзної держави, повідомили в Міноборони.

Там рапортували, що навчання «Захід-2021» повинні показати марність нарощування сил НАТО біля російських кордонів. Все це викликає занепокоєння країн Прибалтики, а також Польщі, України.

Польська влада через майбутніх навчань ввели надзвичайний стан в регіонах, які межують з Білоруссю. Зі свого боку Київ назвав маневри загрозою національній безпеці.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг закликав Росію бути більш відкритою при проведенні військових навчань. Про це повідомляє агентство Reuters.

«Реальність така, що з моменту закінчення холодної війни Росія ніколи не відкривала навчань для обов’язкового спостереження. Раніше ми спостерігали, що кількість військ, що беруть участь в маневрах, значно перевищує заявлені раніше цифри. Росія повинна вести себе передбачуваним чином і дотримуватися своїх зобов’язань за Віденським протоколом, щоб дозволити обов’язкове спостереження з боку ОБСЄ», – заявив Столтенберг.

Безпідставними назвав побоювання Заходу з приводу майбутніх маневрів керівник Білорусі Олександр Лукашенко.

Навчання триватимуть до 15 вересня.

Поділитись