Москва заявила протест Естонії в зв’язку з відмовою у візі дипломату РФ

Москва заявила протест Естонії в зв’язку з відмовою у візі дипломату РФ

Росія заявила рішучий протест послу Естонії в Москві в зв’язку з невидачею візи російському дипломату.

Про це 8 вересня повідомляється на сайті МЗС РФ.

«8 вересня послу Естонії в Москві Маргуса Лайдре був заявлений рішучий протест у зв’язку з черговим недружнім кроком естонської сторони, яка відмовила 30 серпня в візі російському дипломату», – йдеться в коментарі офіційного представника відомства Марії Захарової.

За її словами, Москва підкреслює, що відповідальність за розвиток ситуації і її наслідки в повному обсязі лежить на Естонії. Росія не починала «візову війну», а Таллінн в січні поточного року вислав російського дипломата без підстав. Естонія не почула заклики Росії зупинити розкручування спіралі санкцій і після затримання в липні в Санкт-Петербурзі естонського консула березня Лятте, спійманого при проведенні шпигунської акції, нагадала дипломат.

Як продовжила представник МЗС РФ, Москва не раз попереджала Естонію, що курс Талліна на загострення призведе до дій у відповідь. У російському відомстві знову закликали партнерів відмовитися від спрямованих на деградацію двосторонніх відносин кроків.

Про те, що МЗС Естонії не видасть візу російському дипломату у відповідь на висилку естонського дипломата з РФ, стало відомо 30 серпня. При цьому у відомстві зазначили зацікавленість в хороших відносинах з Москвою.

7 липня російською стороною був оголошений персоною нон грата консул Генконсульства Естонії в Санкт-Петербурзі березня Лятте. За день до цього його затримали в Санкт-Петербурзі при отриманні від громадянина РФ інформації закритого характеру. Як уточнили в ФСБ, в матеріалах містилася інформація про плани РФ в Арктиці.

У той же день директор департаменту інформації та друку МЗС РФ Олександр Бікантов повідомив, що відомство висилає співробітника посольства Естонії.

Поділитись