Путін “заморозив” накопичувальну пенсію до кінця 2023 року

Путін “заморозив” накопичувальну пенсію до кінця 2023 року

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про продовження «заморозки» накопичувальної частини пенсії на період до кінця 2023 року.

Передбачається, що такий захід дозволить федеральному бюджету заощадити 669,3 мільярда рублів. Раніше документ прийняли Держдума і Рада Федерації.

Відрахування росіян в накопичувальну частину пенсії (шести відсотків від зарплати) заморозили в 2014 році, на початку кризи, пов’язаного з конфліктом навколо України і західними санкціями. З тих пір ці гроші спрямовують в страхову частину, тобто витрачають на виплати нинішнім пенсіонерам.

Шість років тому передбачалося, що заморозка стане одноразовою. Економічний блок уряду критикував можливе збільшення термінів мораторію. Однак з того моменту правило незмінно продовжується.

Раніше перший заступник голови комітету Ради Федерації з соціальної політики Валерій Рязанський пояснив, чому робота над законопроектом надмірно затягнулася. За його словами, головними проблемами реформи, яка дасть державі дешеві ресурси для вкладення в економіку, стали низькі доходи громадян та їх недовіра до обіцянок влади в області пенсій.

Поділитись