Полозов: “У Москві тиснуть на українських моряків”

Полозов: “У Москві тиснуть на українських моряків”

Російська влада продовжує чинити психологічний тиск на військовополонених українських моряків, які утримуються в СІЗО «Лефортово». Про це повідомив координатор групи адвокатів українців Микола Полозов у Facebook.


За його словами, нещодавно такий випадок трапився із військовополоненим моряком Андрія Оприском. Кілька днів тому його викликали до слідчого кабінет СІЗО, де якийсь чоловік (імовірно оперативний співробітник ФСБ), за відсутності адвоката, ставив йому запитання щодо умов утримання, стану здоров’я і обставин справи, а також запропонува надати свідчення на інших військовополонених.

Андрій Оприско категорично відмовився відповідати на питання незнайомця.

Це не перший випадок тиску на Андрія Оприска, майже місяць тому до нього також приходили невідомі з розмовами і питаннями, каже Микола Полозов. 

За погодженням з адвокатом, Андрій Оприско подав заяву, що не бажає мати жодних розмов ні з ким без присутності адвоката або консула.

Випадок – непоодинокий. Адвокат констатує, що “психологічний тиск на військовополонених, в порушення положень третьої Женевської конвенції «Про поводження з військовополоненими» здійснюється як безпосередньо силами оперативників ФСБ, так і за допомогою так званої «внутрішньокамерної розробки», коли співкамерник військовополоненого свідомо діє в інтересах спецслужби”.

Подібні факти адвокати ретельно фіксують. Кожному військовополоненому захисники повідомили про їхні права.

“Українці знають, яким має бути алгоритм дій, в разі виникнення подібної ситуації”,  – зазначив Микола Полозов.

Нагадаємо, торік 25-го листопада поблизу Керченської протоки російські силовики обстріляли й захопили українські військові катери “Бердянськ” і “Нікополь” та буксир “Яни Капу”. Судна йшли з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українські моряки. Їм закидають незаконний перетин кордону. Московський суд залишив моряків у СІЗО Лефортово до кінця квітня. Українці визнали себе військовополоненими, усі звинувачення відкидають.

Поділитись