ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо Керченської протоки

ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо Керченської протоки

Парламентська асамблея Європи ухвалила резолюцію щодо ескалації ситуації в Азовському морі та Керченській протоці. Про це повідомив голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв у мережі Facebook.

За резолюцію проголосували 103 парламентарі, 3 депутатів виступили проти, а 16 — утрималися.

Резолюція засуджує використання проти України військових кораблів та їхніх екіпажів, а також закликає Росію негайно звільнити українських військовослужбовців та надати їм необхідну допомогу (медичну, юридичну консульську).

Водночас під час дискусії депутати вирішили не згадувати в документі термін “військовополонені”, на якому наполягала українська сторона.

Водночас було знайдене компромісне формулювання, яке задовольнило українську сторону. До резолюції додали згадку, що захоплені росіянами українські моряки підпадають під дію “міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції”. Як відомо, саме комплекс Женевських конвенцій, ухвалених 1949 року, регулюють статус військовополонених та правила поводження з ними.

Також резолюція вимагає забезпечити свободу судноплавства в Азовському морі та Керченській протоці.

Нагадаємо, російські прикордонники 25 листопада торік обстріляли два українські військові катери і буксир в Керченській протоці. Захопили в полон 24 українських моряків. Шістьох із них поранили, серед яких трьох було прооперовано. Усіх захоплених моряків підконтрольні Кремлю «суди» в тимчасово окупованому Криму заарештували на два місяці. Звинувати їх у нібито незаконному перетині кордону. Після чого перевезли до Москви. У січні московський суд продовжив українцям запобіжний захід – утримання під вартою до 24 і 26 квітня. Зараз українці перебувають в московських СІЗО. Усі визнали себе військовополоненими.

Поділитись