Пашинян визнав Вірменію останньою перешкодою для Туреччини

Пашинян визнав Вірменію останньою перешкодою для Туреччини

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про прагнення Туреччини до світової експансії.

Про це він розповів в інтерв’ю італійській газеті La Republica, текст якого розміщений на сайті глави уряду.
За його словами, Вірменія і Нагірний Карабах – останні перешкоди на шляху експансіонізму Туреччини. Якщо міжнародне співтовариство терміново не втрутиться в ситуацію, то скоро «побачить турків біля воріт Відня, як це було в XVII столітті», попередив Пашинян.

Він закликав західні країни визнати, що Нагірний Карабах зазнав нападу з боку Азербайджану, війська якого проводили навчання з турецькими військами. Крім того, вірмени цього регіону знаходяться під загрозою геноциду, і єдиний спосіб запобігти такому сценарію – визнати його незалежність.

Єреван і Баку домовилися про перемир’я і погодилися почати обмін полоненими і вбитими після вступу в силу режиму припинення вогню – 12:00 10 жовтня. Конкретні параметри режиму перемир’я будуть узгоджені додатково.
Ситуація в Нагірному Карабасі (Арцах) різко загострилася 27 вересня. Азербайджан повідомив, що вірменські сили обстріляли його позиції і населені пункти на лінії розмежування, і оголосив про контрнаступ. Вірменія, в свою чергу, звинуватила азербайджанських військових в нападі на Арцах.

Росія і Франція, а також США є країнами-посередниками на переговорах Мінської групи ОБСЄ з питання Нагірного Карабаху з 1994 року. Всі три країни-посередника підтвердили інформацію Вірменії про те, що Азербайджан використовує в бойових діях на території Нагірного Карабаху сирійських і лівійських бойовиків, переправлених в регіон за допомогою Туреччини. Анкара вже надає Баку військову підтримку.

Поділитись