П’ять країн виходять з Форуму тихоокеанських островів

П’ять країн виходять з Форуму тихоокеанських островів

П’ять мікронезійських держав оголосили про вихід з Форуму тихоокеанських островів (ФТО) після призначення колишнього прем’єр-міністра Островів Кука Генрі Пуна новим генеральним секретарем цієї міжурядової організації.

Про це з посиланням на спільну заяву лідерів п’яти країн 9 лютого повідомляє радіостанція Radio New Zealand.

За її даними, Кірібаті, Маршаллові Острови, Науру, Палау і Мікронезія планують покинути ФТО через призначення новим її генсеком представника Островів Кука, оскільки таке призначення, на їхню думку, порушує основні принципи організації та умовне угоду про ротацію посади її генерального секретаря.

Запропонована цими країнами на пост генсека ФТО кандидатура представника Маршаллових островів Джеральда Закіоса раніше була знехтувана більшістю країн – учасників організації.

За словами президента Палау Сурангел Уіппса, «країни південної частини тихоокеанського регіону стали домінувати» в ФТО, яка не враховує потреби Мікронезії.

Нагадаємо, міжурядова організація Форум тихоокеанських островів (ФТО) був створений в 1971 році для поглиблення співпраці між незалежними державами Тихого океану. Його членами в даний час є 18 країн і заморських територій.

Поділитись