Нуланд затвердили на пост заступника держсекретаря США з політичних питань

Нуланд затвердили на пост заступника держсекретаря США з політичних питань

Сенат конгресу США одноголосно затвердив кандидатуру Вікторії Нуланд на пост заступника держсекретаря Сполучених Штатів у політичних справах.

Американський президент Джо Байден вніс кандидатуру 59-річної Нуланд на затвердження сенату в лютому. Найближчим часом вона буде приведена до присяги.

Нуланд відпрацювала в Держдепартаменті більше 30 років і, зокрема, була головним чиновником Держдепу по Росії і країнам колишнього СРСР, постпредом при НАТО і спецпосланцем за Договором про звичайні збройні сили в Європі. Працювала в Китаї, Росії та Монголії.

Під час протестів в Києві в 2014 році, які в результаті привели до повалення президента України Віктора Януковича, Нуланд входила в число західних офіційних осіб, які публічно підтримували демонстрантів.

У травні 2019 року Нуланд відмовили в російській візі. У МЗС РФ повідомили, що дипломат перебуває в чорному списку, складеному Москвою у відповідь на американські санкції.

Про висунення Нуланд на пост заступника глави зовнішньополітичного відомства з політичних питань стало відомо 16 січня.

Місяцем раніше можливе призначення Нуланд на пост заступника держсекретаря США прокоментувало видання The National Interest. У його матеріалі вказувалося, що призначення Нуланд може говорити про можливе погіршення відносин Сполучених Штатів з Росією. Автори матеріалу спрогнозували, що вона рекомендує адміністрації Байдена ввести нові санкції проти РФ, а також створювати глобальний фронт для стримування «військової агресії» Росії.

Поділитись