Байден має намір реформувати поліцію США в найближчий місяць

Байден має намір реформувати поліцію США в найближчий місяць

Джо Байден, виступаючи в конгресі, закликав реформувати правоохоронну систему до річниці смерті афроамериканця Джорджа Флойда, тобто до 25 травня.

Текст його промови опублікував Білий дім.

Байден звернувся до конгресменів з пропозицією об’єднатися, щоб відновити довіру між поліцією і громадянами, викорінити системний расизм в системі кримінального правосуддя, а також реформувати правоохоронні органи.

«Я знаю, що у республіканців є свої ідеї, і вони ведуть продуктивні дискусії з демократами. Нам потрібно працювати разом, щоб прийти до консенсусу. Давайте зробимо це в наступному місяці (травні), до першої річниці смерті Джорджа», – сказав глава Білого дому.

25 травня 2020 року Флойд помер в реанімації в місті Міннеаполісі, після жорсткого затримання поліцією. Він скаржився офіцерам, що не може дихати. Смерть чоловіка викликала масові акції протесту і безлади не тільки в США, але і в Європі.

Влітку того ж року Демократична партія США внесла в конгрес законопроект про масштабну реформу поліції. Документ пропонує обмежити повноваження поліції на застосування сили, заборонити задушливі прийоми, а також виділити кошти на незалежні розслідування дій поліцейських.

Дональд Трамп, який тоді був президентом США, обурився через пропозиції позбавити фінансування поліцію і заявив, що правоохоронці повинні використовувати у своїй роботі «відповідний» рівень насильства.

Поділитись