Новий парламент приступив до роботи у Великобританії

Новий парламент приступив до роботи у Великобританії

Парламент Великобританії нового скликання приступив до роботи. Урочиста церемонія пройшла в будівлі Вестмінстерського палацу на березі Темзи, в якому розташовуються обидві палати британського законодавчого органу.

Насамперед депутати Палати громад, нижньої палати парламенту, обрали спікера. Ця церемонія була досить формальною, оскільки депутат від опозиційної Лейбористської партії Ліндсі Хойл був затверджений на цю посаду ще 4 листопада. Однак на наступний день все законодавці склали свої повноваження напередодні дострокових парламентських виборів. У перший же день роботи, у вівторок, законодавчого органу Хойл був одноголосно призначений спікером.

За підсумками парламентських виборів правляча Консервативна партія отримала 365 мандатів у нижній палаті британського парламенту. Для торі це кращий результат за останні 30 років, який дозволить їм виконати головну передвиборчу обіцянку – здійснити Brexit.

Жодна з опозиційних партій не має можливості перешкодити уряду здійснити це завдання. Лейбористська партія під керівництвом Джеремі Корбіна зазнала нищівної поразки, провівши в парламент лише 203 депутата. Це на 59 менше, ніж у 2017 році, коли проводилися останні парламентські вибори, які також були достроковими. Третє місце за кількістю депутатів у Палаті громад займає Шотландська національна партія (48), за нею йде партія “Ліберальні демократи” (11). Ще 23 мандати отримали інші партії, а також незалежні кандидати.

Поділитись