Три британські партії домовилися голосувати проти Brexit на виборах

Три британські партії домовилися голосувати проти Brexit на виборах

Ліберально-демократична партія Великобританії досягла угоди з валлійської “Плайд камрі” і Партією “зелених” про тактичне голосуванні з метою зупинити Brexit на майбутніх дострокових виборах до парламенту Сполученого Королівства.

Про це повідомило агентство Press Association з посиланням на заяву лідера “ліберальних демократів” Джо Сіунсон.

“Ми раді, що угода досягнута. Це важливий момент для всіх людей, які хочуть підтримати кандидатів, які виступають за збереження членства в ЄС, по всій країні”, – наводить агентство слова Суінсон. За даними Press Association, домовленість може стосуватися 60-70 з 650 виборчих дільниць. Тактичне голосування в цьому випадку буде означати, що кандидати кожної з трьох партій не будуть протистояти тому претенденту на депутатський мандат з числа противників Brexit, у якого найбільш реальні шанси пройти в Палату громад.

За допомогою дострокових виборів прем’єр-міністр і лідер правлячої Консервативної партії Борис Джонсон має намір вивести з глухого кута процес узгодження угоди про Brexit. Великобританія повинна була покинути ЄС 29 березня 2019 року, тобто через два роки після подачі письмового повідомлення про вихід із товариства. Однак депутати Палати громад тричі відхилили проект угоди про умови Brexit, досягнутого Брюсселем і урядом на чолі з прем’єр-міністром Терезою Мей. У підсумку ЄС погодився перенести Brexit спочатку на квітень або травень, а потім і на 31 жовтня, а Мей була змушена подати у відставку.

Джонсон наполягав на тому, що країна повинна покинути ЄС 31 жовтня з угодою або без неї, але через прийнятий парламентом закону був змушений 19 жовтня направити Європейській Раді запит про нову відстрочку Brexit – до 31 січня 2020 року. ЄС надав її Лондону.

Поділитись