Німці демонстративно порвали стосунки з Білоруссю

Німці демонстративно порвали стосунки з Білоруссю

Німецькі члени німецько-білоруської консультативної групи вирішили «негайно» призупинити свою роботу.

Це могло стати наслідком «особистої образи» канцлера Німеччини Ангели Меркель. У МЗС заявили, що рішення призупинити роботу групи в Німеччині взяли «в зв’язку з серйозною ситуацією в Білорусі». Ця група була створена міністерствами закордонних справ двох країн для активізації двосторонніх відносин. У нинішній ситуації це неможливо, підкреслює Finanztreff.de.

Крім того, білоруського посла запросили в МЗС на «термінову зустріч». На зустрічі буде обговорюватися ситуація в Білорусі та затримання журналістів в країні. Уряд Німеччини закликало президента Білорусі Олександра Лукашенко «перестати закривати очі на реальність».

«Відкритий діалог між керівництвом держави, опозиційними силами і всім білоруським суспільством необхідний для досягнення мирного вирішення цієї кризи», – заявив офіційний представник уряду Штеффен Зайберт.

На рішення німецької влади могло вплинути як «відлуння протестів», так і образа Меркель. Видання нагадало, що консультативна група була створена зовсім недавно – взимку 2020 року.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій обіцяв, що його країна наполягатиме на введенні проти білоруської влади великих санкцій ЄС.

Поділитись