Назарбаєв “перейшов дорогу” Лукашенку

Назарбаєв “перейшов дорогу” Лукашенку

У вівторок вранці перший президент Казахстану, національний лідер країни (Єлбаси), 79-річний Нурсултан Назарбаєв, виступаючи в місті Нур-Султан, запропонував себе на роль організатора зустрічі президентів Росії і України Володимира Путіна і Володимира Зеленського.

Раніше Назарбаєв встиг поговорити з обома лідерами і отримати – за його словами – від обох отримав згоду. Як з’ясувалося, з Зеленським Єлбаси обговорював це питання ще 22 жовтня в Токіо, куди обидва лідери прибули на коронацію японського імператора.

“Я зустрівся з паном Зеленським, послухав його. Буквально вчора говорив з Володимиром Путіним на тему, як далі вирішувати цю проблему. Я вважаю, що потрібна окрема особиста зустріч президентів Росії і України”, – заявив Назарбаєв.

За його словами, він сказав Путіну, що Зеленський вже погодився на бесіду «тет-а-тет». “Тепер подивимося. Якщо нейтральна майданчик потрібний, я запропонував Казахстан”, – додав Назарбаєв.

Що стосується війни на Донбасі, то Назарбаєв ще в кінці 2014 року пропонував провести зустріч в нормандському форматі у себе в Астані, але зустріч відбулася пізніше – в Мінську, і з тих роль головного примирителя між Україною і Росією взяв на себе білоруський лідер Олександр Лукашенко.

Поділитись