Лукашенко заявив, що адекватно відповість на розміщення танків США в Литві

Лукашенко заявив, що адекватно відповість на розміщення танків США в Литві

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що республіка повинна відповісти на розміщення в Литві американських танків, але “брязкати зброєю” не буде.

Минулого тижня Лукашенко доручив розробити план заходів щодо адекватного реагування на розміщення в Литві в безпосередній близькості біля держкордону бронетанкової техніки і контингенту збройних сил США.

Як передає в понеділок агентство Белта, дана заява пролунала під час доповіді президенту про військово-політичну обстановку, ризики, виклики та загрози для Білорусії, а також пропозиції щодо реагування. У заході взяли участь держсекретар Ради безпеки Станіслав Зась, міністр оборони Андрій Равка і начальник головного розвідувального управління – заступник начальника Генштабу збройних сил Павло Тихонов.

“Ніколи ще так демонстративно до наших кордонів з-за океану не перекидатися війська. По-моєму, в Литві навіть це вперше. Це прецедент. Природно, на такі демонстрації ми просто змушені відповідати. При цьому треба розуміти, що ми не повинні брязкати зброєю”, – цитує Лукашенка агентство. Він підкреслив, що Білорусь – “миролюбна держава, ми не хочемо воювати”.

За даними Sputnik Литва, танки і бойові машини для американського батальйону, який буде дислокований на полігоні в Пабраде на півроку, прибутку 21 жовтня в Литву. Трохи раніше в жовтні в балтійську республіку прибули перші військові батальйону. Очікується, що загальна кількість військовослужбовців сухопутних військ США, які перекидаються в Литву для стримування, обміну досвідом та участі в навчаннях, перевищить 500 осіб.

Поділитись