NASA: центр Лондона піде під воду

NASA: центр Лондона піде під воду

Через глобальне потепління центр Лондона може піти під воду до 2030 року.

НАСА створило зображення із зазначенням районів, які потрапили в зону ризику, пише The Independent.

Карта, створена за допомогою нової комп’ютерної програми НАСА для візуалізації підвищення рівня моря в найближчі десятиліття, показує великі ділянки столиці, вразливі для підвищення рівня води. Через 10 років ці райони зіткнуться з загрозливо частими повенями і навіть можуть регулярно перебувати під водою.

Лондон і інші частини Великобританії затопило через зливи 8 серпня. У столиці було порушено роботу громадського транспорту, а в соціальних мережах опублікували кадри з районів Баттерсі і Тутінгу, де автомобілі рухалися по затоплених дорогах. Стихійне лихо стало третім за кілька тижнів. Експерти попередили, що зміна клімату лише підвищує ризик нових повеней.

Інтерактивна карта НАСА докладно показує, які частини світу можуть бути порушені підвищенням рівня моря при різних траєкторіях викидів в атмосферу. Користувачі можуть вибирати потрібні параметри і збільшувати масштаб локацій навколо океану і на кожній берегової лінії, щоб подивитися прогноз змін в період з 2020 по 2150 рік. Програма також наочно показує процеси, що стали причиною підвищення рівня моря. Наприклад, можна поспостерігати за таненням льодовикового покриву і зміною циркуляції океанських вод.

Під загрозою масштабних затоплень зараз виявилася не тільки Англія, а й безліч інших країн. Майже половина світового населення проживає в межах 100 кілометрів від узбережжя, і поточні кліматичні процеси можуть серйозно вплинути на життя цих людей, вважають експерти. В особливо небезпечному становищі перебувають острівні і низинні держави.

Міжурядова група експертів зі зміни клімату ООН недавно представила доповідь про вплив глобального потепління на перспективи людства. Документ свідчить, що в найближчі десятиліття підвищення температури на планеті досягне критичних значень для сільського господарства та охорони здоров’я. Крім інтенсивних дощів і повеней, планеті загрожує посилення посухи і поширення пожеж.

Поділитись