Литва вимагатиме від Росії виплату збитків за «радянську окупацію»

Литва вимагатиме від Росії виплату збитків за «радянську окупацію»

Прем’єр-міністр Литви Ингрида Шимон заявила, що питання відшкодування збитку від “радянської окупації” в уряді забутий не буде.

Про це повідомляє агентство ELTA. З питанням, чи має намір кабмін повернутися до питання про відшкодування збитку від “радянської окупації”, під час урядової години в сеймі звернувся до лідерів правлячої партії консерваторів депутат Альгірдас Сісас.

«Свого часу ваша партія і парламент прийняли закон про відшкодування шкоди. Найчастіше про нього згадують, коли чи не ви бували при владі. Чи має намір ваш уряд виступити з цим питанням або будемо мовчати, поки це питання не підніме інший уряд?», – запитав Сісас.

Прем’єр-міністр Ингрида Шимон, делегована на пост консерваторами, відповіла: «Ми не забули про це питання. Він не буде забутий ». За словами лідера консерваторів, глави МЗС Габріелюса Ландсбергіса, «це діючий закон, і у всіх форматах двосторонніх питань його піднімають». «Тільки зараз цих форматів трохи в силу певних обставин», – зауважив лідер консерваторів.

Весь радянський період в Литві називають окупацією. Питання про відшкодування шкоди, нібито завданої Литві Радянським Союзом, Вільнюс піднімав неодноразово. Це вимога сформульована в ухвалене 13 червня 2000 року сеймом законі «Про відшкодування шкоди, заподіяної окупацією СРСР». Закон зобов’язував Кабмін до 1 жовтня 2000 року «завершити розрахунки заподіяної окупацією СРСР шкоди». Тоді литовська комісія нарахувала, що нанесений «радянською окупацією» збиток становить близько 20 млрд доларів США. Росія не приймає ці претензії, вважає їх незаконними і не веде жодних переговорів з Литвою на цю тему.

Поділитись