Лавров запропонував Китаю спосіб захисту від «примх європейських партнерів»

Лавров запропонував Китаю спосіб захисту від «примх європейських партнерів»

Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що для зниження санкційних ризиків і захисту від «примх західних партнерів» Москві необхідно зміцнювати технологічну самостійність, розвивати використання валют, альтернативних доларові, а також відходити від міжнародних платіжних систем.

Про це російський міністр заявив в інтерв’ю китайським ЗМІ, яке він дав напередодні його візиту в Піднебесну, який починається сьогодні.

«Ви бачите, як США оголошують своїм завданням обмежити можливості технологічного розвитку і РФ, і КНР. Тому нам потрібно знижувати санкційні ризики шляхом зміцнення своєї технологічної самостійності, шляхом переходу до розрахунків у національних валютах і в світових валютах, альтернативних доларові. Потрібно відходити від використання контрольованих Заходом міжнародних платіжних систем.

Життя змушує нас вибудовувати свою лінію в економічному і соціальному розвитку таким чином, щоб не залежати від тих “примх”, які демонструють наші західні партнери.

Вони просувають свою ідеологізовану порядку денного, націлену на збереження свого домінування за рахунок стримування розвитку інших країн. Ця політика йде врозріз з об’єктивною тенденцією і, як було прийнято говорити, знаходиться “на неправильній стороні історії”. Історичний процес все одно візьме своє», – підкреслив Лавров.

Окремо глава МЗС зазначив безглуздість спроб колективного Заходу тиснути на Москву і Пекін шляхом введення санкцій.

«Європейський бізнес висловлює невдоволення тим, що він несе збитки, а тим часом його нішу на російському ринку займають інші країни, які керуються своїми національними інтересами, інтересами розвитку своєї економіки, підтримки бізнесу, а не логікою покарання когось за щось.

Карати на сучасній міжнародній арені кого б то не було взагалі неправильно, а намагатися підходити з таким аршином до Росії і КНР – це просто нерозумно», – підкреслив Лавров.

Поділитись