Кремль погодився продовжити транзит через Україну за однієї умови

Кремль погодився продовжити транзит через Україну за однієї умови

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Росія згодна продовжити транзит газу через Україну за однієї умови. Про це він розповів в ефірі програми «Велика гра».

За його словами, транзит через територію України буде збережений, якщо будуть створені умови економічної та комерційної доцільності для «Газпрому». При цьому представник Кремля назвав неприйнятними ряд позицій і рішень Стокгольмського арбітражу щодо газової суперечки між Москвою і Києвом.

Пєсков додав, що питання транзиту газу детально обговорювалося на саміті в Парижі, проте переговори тривають, і сторонам ще належить обговорити подробиці і «подолати труднощі». Росія готова продовжувати постачати газ через Україну навіть за умови диверсифікації маршрутів постачання газу, нагадав він.

13 грудня виконавча директор українського «Нафтогазу» Юрій Вітренко повідомив, що за підсумками газових переговорів між Росією і Україною у Відні українська сторона залишилася задоволена ходом переговорів між країнами.

Угода про транзит російського газу в Європу через Україну діє до 31 грудня 2019 року. Для відновлення контракту російська сторона вимагає від Києва відмовитися від судових претензій, проте українська сторона не планує відмовлятися від виграних справ. Крім того, «Нафтогаз» почав готувати новий позов до російського Газпрому.

 

Поділитись