Колишній глава Пентагону назвав угоду Трампа з талібами “хитрістю переговорної тактики”

Колишній глава Пентагону назвав угоду Трампа з талібами “хитрістю переговорної тактики”

Адміністрація президента США Дональда Трампа ніколи не планувала повністю виводити американський контингент з Афганістану.

Про це пише видання Defense One з посиланням на слова колишнього виконуючого обов’язки міністра оборони США Крістофера Міллера. Він заявив в бесіді з журналістами, що угода Трампа з рухом «Талібан» про виведення станом на 1 травня військових США з Афганістану насправді була «прийомом» і переговорною тактикою.

Насправді ж адміністрація Трампа нібито мала намір таким чином переконати Ашрафа Гані кинути пост президента Афганістану або погодитися на поділ влади з талібами, причому «Талібану» належало б перевагу.

«Вся просунута політична стратегія полягала в тому, що Гані доведеться мати справу з талібами. І це не буде розподіл 50/50 між афганським урядом і «Талібаном». Ми знали це. Це повинно було бути 75/25 [більшість у талібів], а потім це стало б тимчасовим урядом», – сказав Міллер.

При цьому передбачалося, що близько 800 американських військових при новому уряді зможуть залишитися в Афганістані для подальшої боротьби з тероризмом.

«Там був би новий уряд. «Талібан» уже не існував би як незалежна організація. Ця угода була б недійсна. Вся ідея полягала в тому, що таліби погодяться [продовжити присутність сил США] <…> Ми б назвали це «допомогою в сфері безпеки», щоб вони могли зберегти обличчя», – пояснив екс-шеф Пентагону.

Поділитись