Колишній глава Нацбанку Молдови викритий на розкраданні € 1 млрд

Колишній глава Нацбанку Молдови викритий на розкраданні € 1 млрд

Колишнього голову Національного банку Молдови Доріна Дрегуцану заарештували на 30 діб у гучній справі про розкрадання € 1 млрд з банків країни.

Таке рішення прийняв суд Кишинева на прохання Антикорупційної прокуратури, яка звинуватила його в шахрайстві і відмиванні грошей в особливо великих розмірах.

Також у цій справі за підсумками минулих напередодні обшуків і допитів у НБМ на три доби затримано трьох підозрюваних, серед яких “нинішній і колишній віце-президенти банку, а також начальник одного з управлінь”, які містяться в ізоляторі Національного центру по боротьбі з корупцією. Зі свого боку генпрокурор Молдови Олександр Стояногло заявив, що дав дозвіл на допит і затримання колишніх і нинішніх керівників НБМ, серед яких назвав Дрегуцану, колишнього віце-голови Емму Тебирце, нинішніх віце-голів Ауреліу Чінчлей і Іона Стурзу.

Дрегуцану призначили головою Нацбанку в листопаді 2009 року за пропозицією Ліберальної партії. Багато її висуванці відзначені причетністю до гучних корупційних скандалів, серед них – нинішній лідер партії, колишній мер Кишинева Дорін Кіртоаке, міністр транспорту Юрій Кірінчук.

Мандат Дрегуцану закінчувався в листопаді 2016 року, проте він пішов у відставку у вересні 2015 року, після того як в Молдові розгорівся черговий корупційний скандал, пов’язаний з виведенням з банківської системи близько € 1 млрд, що становило понад 20% ВВП країни.

Поділитись