Китай пригрозив відповісти на розміщення американських ракет в Європі

Китай пригрозив відповісти на розміщення американських ракет в Європі

У разі необхідності Китай зробить рішучі контрзаходи у відповідь на розміщення ракет США, заявив зампостпреда Китаю при ООН Ген Шуан.


Він назвав США найбільшої загрозою глобальної стратегічної безпеки, оскільки Вашингтон «виходить з міжнародних договорів, підриваючи багатосторонній і двосторонній контроль над озброєннями», вкладає трильйони доларів в модернізацію ядерної зброї. Ген Шуан розкритикував США за «не обмеженийя розвиток і розміщення глобальної системи ПРО» і «спроби розмістити ракети середнього і меншого радіусу дії наземного базування в АТР і Європі». Пекін закликав «США припинити розміщення» ракет.

Постпред підкреслив, що Китай спочатку виступав за повну заборону і подальше знищення ядерної зброї. Крім того, Пекін прийняв політику незастосування ядерної зброї першим, готовий брати участь в предметному діалозі щодо стратегічної стабільності і не «відмовляється від участі в процесі ядерного роззброєння». Однак Китай не братиме участі «в так званих тристоронніх переговорах з контролю над озброєннями».

Ген Шуан заявив, що «Китай ніколи не брав і не братиме участь в будь-якої гонці ядерних озброєнь з якою-небудь державою». Він вказав на «величезну різницю в ядерних арсеналах Китаю з одного боку, а також США і Росії з іншого». У зв’язку з цим «очікувати від Китаю участі в будь-яких тристоронніх переговорах з контролю над озброєннями несправедливо, безглуздо і неможливо», сказав постпред, додавши, що Пекін «ніколи не візьме участі в таких переговорах».

Поділитись