Китай назвав умову для переговорів по озброєнню з Росією і США

Китай назвав умову для переговорів по озброєнню з Росією і США

Китай візьме участь в тристоронніх переговорах про контроль над озброєннями з США і Росією, якщо американська сторона погодиться скоротити свій ядерний арсенал до рівня КНР.

Таку умову назвав директор департаменту з контролю над озброєннями МЗС КНР Фу Цун.

“США нам до сих пір не сказали, що вони хочуть від нашої участі в переговорах: щоб ми підвищили свій ядерний арсенал до рівня США або що США готові знизити свій арсенал до рівня Китаю”, – заявив Цун.

Раніше США назвали три умови для продовження договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3). Видання Wall Street Journal з посиланням на джерело з числа офіційних представників повідомляло, що президент США Дональд Трамп може погодитися продовжити договір, якщо сторони досягнуть прогресу в справі включення нових жорстких заходів верифікації, якщо в ньому будуть враховані всі ядерні боєголовки, а також в разі приєднання до нього Китаю.

22 червня Росія і США обговорили в Відні продовження СНО-3. В ході консультацій було обговорено в тому числі підтримання стабільності і передбачуваності в умовах припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності після виходу США.

Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) був підписаний в 2010 році тодішніми президентами Росії і США – Дмитром Медведєвим і Бараком Обамою. Угода набула чинності в 2011 році, її термін закінчується в лютому 2021 року.

Поділитись