Київ має право на отримання компенсації від НАТО за участь в Будапештському меморандумі

Київ має право на отримання компенсації від НАТО за участь в Будапештському меморандумі

Екс-заступник голови адміністрації колишнього президента України Петра Порошенка, колишній депутат Верховної Ради Андрій Сенченко заявив в ефірі телеканалу “Чорноморська ТРК”, що Київ має право на отримання 200 мільярдів доларів від НАТО за участь в Будапештському меморандумі.


У разі відмови України від підписання документа виникла б загроза поширення в світі “ядерних ракетних технологій” і ядерних компонентів, заявив екс-депутат.

“І це особлива небезпека, і тому всі країни НАТО, і особливо наші країни-гаранти, вони з’явилися вигодонабувачами”, – додав він.

За словами Сенченка, країни НАТО були б змушені нести величезні витрати протягом останніх 26 років, якби ядерну зброю залишилося на Україні, при цьому альянсу довелося б виділяти набагато більше коштів на оборону, ніж їм було витрачено.

“І ось на цю тему є певні розрахунки, а скільки виграли ці країни і на яку частку з цього може розраховувати Україна. І ми вважаємо, що прямий виграш склав як мінімум один трильйон доларів за цей час, як мінімум, і Україна має право ну хоча б на 20% від цього економічного ефекту – 200 мільярдів”, – уклав екс-депутат.

Після розпаду СРСР Київ успадкував значний ядерний арсенал. Однак в 1994 році Україна, Росія, США і Британія підписали Будапештський меморандум, який служив міжнародною угодою про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Відповідно до договору ядерний арсенал на території України було ліквідовано, а ядерні держави взяли на себе зобов’язання гарантувати Києву безпеку.

Поділитись