НАТО шантажує Німеччину ядерними бомбами і “Іскандерами”

НАТО шантажує Німеччину ядерними бомбами і “Іскандерами”

Керівництво НАТО застерігає Німеччину від відмови розміщувати на своїй території ядерну зброю США для стримування Росії. Якщо це станеться, німців позбавлять права голосу в альянсі.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг вступив на сторінках видання Frankfurter Allgemeine Zeitung в запеклу полеміку з противниками зберігання американських ядерних бомб в Німеччині. На одній тільки базі в Бюхелі знаходиться 20 бомб В61. У перспективі США хочуть замінити їх на сучасні високоточні В-61-12.

“Тільки дотримання доктрини ядерного обміну забезпечить Німеччині право приймати стратегічні рішення в альянсі”, – відкритим текстом пише Столтенберг.

Варто зазначити, що Німеччина – країна з найпотужнішою економікою в ЄС, і її в НАТО хочуть позбавити права голосу за те, що вона не хоче ризикувати, розміщуючи ядерні бомби на своїй території.

“Це домовленість, яка гарантує, що вигоди, обов’язки і ризики ядерного стримування розподіляться між союзниками”, – цитує Столтенберга Defense News.

Приводом для суперечки став намір Берліна купити 30 винищувачів F-18, які візьмуть під крило ядерні бомби замість застарілих “Торнадо”.

Льотчики бомбардувальників роками тренувалися скидати їх з великої траєкторії, але сучасні засоби ППО, на зразок С-400, максимально ускладнять цю задачу.

У Німеччині досить справедливо вважають своїх пілотів “гарматним м’ясом”, які, швидше за все, будуть знищені на початку війни. Однак для НАТО і США це всього лише стримування, яке повинно тривати, як це було за часів холодної війни.

Проти американських бомб в Німеччині протестують соціал-демократи. Однак Столтенберг лякає Росією, яка розмістила ядерні ракети (ймовірно, маються на увазі “Іскандери” в Калінінграді, в 500 км від Берліна.

Також, на думку генсека НАТО, Росія погрожує Данії, Польщі та Румунії, а до цього анексувала Крим.

З Столтенбергом згодні в правлячій ХДС, зокрема, дану позицію підтримує міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер. Але противників американської ядерної зброї теж досить багато.

Поділитись