Канада визнала геноцидом дії Китаю щодо уйгурів

Канада визнала геноцидом дії Китаю щодо уйгурів

Нижня палата канадського парламенту – Палата громад – визнала геноцидом ситуацію зі становищем уйгурського населення в Китаї. Відповідну процедуру, яка транслювалася на сайті парламенту, ініціювали депутати опозиційної Консервативної партії.

За прийняття документа проголосували 266 депутатів, проти не було віддано жодного голосу. Брав участь в голосуванні міністр закордонних справ Канади Марк Гарно, що є депутатом від правлячої Ліберальної партії, заявив, що “[всі депутати] кабінету міністрів утримуються від голосування”.

Тепер члени парламенту сподіваються, що слідом за ними і уряд Канади визнає ситуацію з уйгурами геноцидом. Крім того, вони в понеділок проголосували і за те, щоб Оттава натиснула на Міжнародний олімпійський комітет з метою перенесення Олімпіади 2022 року з Пекіна.

Раніше влада Канади неодноразово заявляли про те, що, на їхню думку, в Синьцзян-Уйгурському автономному районі Китаю порушуються права уйгурів. 19 лютого прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, який також є лідером правлячої Ліберальної партії і депутатом парламенту, заявив, що в ході віртуального саміту країн Групи семи було прийнято рішення про координацію дій з реагування на ситуацію з положенням уйгурського населення в Китаї.

Поділитись