Канада припинила експорт озброєнь до Туреччини

Канада припинила експорт озброєнь до Туреччини

Глава МЗС Канади Франсуа-Філіп Шампань заявив, що призупинив дію дозволів на експорт до Туреччини на тлі повідомлень про використання канадських технологій в конфлікті в Нагірному Карабасі.


За словами Шампань, в останні кілька днів з’являлися твердження про використання канадських технологій у військовому конфлікті в Нагірному Карабасі. Дізнавшись про це, глава МЗС Канади розпорядився провести перевірку цих тверджень.

“Відповідно до жорстким режимом експортного контролю Канади і розслідуванням, я призупинив дію відповідних дозволів на експорт до Туреччини”, – йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті МЗС.

За повідомленнями канадських ЗМІ, раніше влада Азербайджану опублікували відеозаписи, на яких, як стверджується, відображене використання в бойових діях в Нагірному Карабасі азербайджанських безпілотників. Однак експерти вказали, що, згідно з кадрів, насправді мова йде про використання Азербайджаном дронів турецького виробництва, оснащених канадськими датчиками і лазерними системами наведення.

Глава МЗС Канади минулого тижня пообіцяв призупинити видачу дозволів на експорт до Туреччини військової продукції, якщо буде встановлено, що її використання призводить до порушень прав людини. Тоді Шампань зазначив, що прихильний “дотримання найвищих стандартів” при розгляді запитів на експорт, а також вказав на прихильність Канади договору ООН про торгівлю зброєю.

Поділитись