Юлія Тимошенко та українські журналісти підписали «Декларацію на захист свободи слова»

Юлія Тимошенко та українські журналісти підписали «Декларацію на захист свободи слова»

Лідер Всеукраїнського об’єданання “Батьківщина” Юлія Тимошенко підписала «Декларацію на захист свободи слова». Документ розроблено Національною спілкою журналістів.

«Я, як лідер партії і кандидат у Президенти України, вважаю, що справжня свобода слова – без утисків, маніпуляцій, залежності ЗМІ від кланових утворень. Це те повітря, яким взагалі дихає демократія. І коли ми дихаємо свободою слова як повітрям, ми часом не помічаємо, як це важливо. І якщо цей кисень перекривають, починають маніпулювати ЗМІ і журналістами, тоді гине демократія», – наголосила лідер «Батьківщини» під час підписання документа у Верховній Раді.

На її переконання, сьогодні важливо «взяти на себе зобов’язання, які необхідні для того, щоб свобода слова в Україні як головна інституція демократії жила, щоб її не втоптували політики, зокрема і чинна влада в систему своїх інтересів і технологій».

Команда «Батьківщини» завжди стоятиме на захисті журналістів, їх життя, безпеки, їх права говорити правду, запевнила лідер партії. Вона зауважила, що зобов’язання є двосторонніми.

«З одного боку, ми беремо зобов’язання дати повну та беззаперечну свободу журналістам висловлювати свої думки і чесно інформувати людей про події. А з іншого боку, ми хочемо правди, честі і непідкупності. Я із задоволенням підписую цю Декларацію і сподіваюсь, що ми будемо рухатись лише шляхом зміцнення свободи слова», – сказала Юлія Тимошенко.

Зі свого боку Голова НСЖУ Сергій Томіленко висловив стурбованість загрозами для свободи слова та надзвичайним станом у питанні фізичної агресії щодо журналістів.

«Ми хотіли б утворити коаліцію здорових сил, які ставатимуть на захист свободи слова, яка є базовою цінністю і забезпечує демократію в країні», – наголосив він.

Голова НСЖУ привітав Юлію Тимошенко з підписанням Декларації і висловив надію, що така співпраця наддасть «імпульсу політикам поважати журналістів, не ділити представників медіа на «таких» і «не таких», не генерувати законодавчі зміни щодо діяльності журналістів і ЗМІ без консультацій із журналістською спільнотою».

Як відомо, напередодні виборів Президента України-2019, Національна спілка журналістів закликала кандидатів взяти на себе добровільні зобов’язання гарантувати свободу слова, її подальше утвердження і розвиток відповідно до світових стандартів. «Декларація на захист свободи слова» є документом, напрацьованим головою НСЖУ Сергієм Томіленком у консультаціях з українськими журналістами та експертами Міжнародної федерації журналістів.

 

Поділитись