Євросоюз відклав торгові переговори з Австралією через скандал з AUKUS

Євросоюз відклав торгові переговори з Австралією через скандал з AUKUS

На тлі скандалу з відмовою від придбання французьких підводних човнів, Євросоюз відклав переговори щодо угоди про вільну торгівлю з Австралією.

Про це пише газета Australian Financial Review.

У вересні стало відомо про новий партнерство між США, Великобританією та Австралією. Після це Канберра оголосила про вихід з угоди по підводним човнам з французькою компанією Naval Group на суму € 56 млрд. Ця угода називали «контрактом століття», воно передбачало будівництво Францією для Австралії 12 ударних підводних човнів класу Barracuda. У МЗС Франції дії Австралії назвали «ударом в спину» і підривом довіри між союзниками.

У жовтні мав відбутися 12-й за рахунком раунд торговельних переговорів між Брюсселем і Канберрою. Джерела в Єврокомісії повідомляють, що ряд невирішених проблем може стати причиною перенесення переговорів на місяць.

За словами одного зі спостерігачів, перенесення переговорів пов’язаний з підводними човнами.

Спеціально прибув до Європи для обговорення майбутніх консультацій з єврокомісаром Валдісом Домбровскі австралійський міністр торгівлі Ден Теха заявив, що буде виходити з думки про перенесення переговорів, а не їх скасування.

За інформацією видання, Теха, який наступного тижня відвідає Париж, до сих пір не погодив зустріч з французьким колегою Франком Рістер, а Союз французьких підприємців MEDEF скасував зустріч з австралійським міністром.

Поділитись