ЄС пообіцяв нову спільну з НАТО декларацію до червня 2022 року

ЄС пообіцяв нову спільну з НАТО декларацію до червня 2022 року

Євросоюз (ЄС) і Північноатлантичний альянс (НАТО) розроблять нову спільну декларацію до червня 2022 року – наступного саміту Північноатлантичного альянсу.

Про це заявив голова Євроради Шарль Мішель в середу, 6 жовтня.

«Ми розробимо нову політичну декларацію з НАТО до саміту НАТО в червні 2022 року», – йдеться в його заяві за підсумками першого дня неформального саміту ЄС в Словенії.

Також він розповів, що ЄС збирається розширити можливості діяти автономно в таких сферах, як оборона і економіка.

«Щоб стати більш ефективним і активним на міжнародній арені, Євросоюзу необхідно розширити свої можливості діяти автономно як економічна сила – через наш єдиний ринок, стандарти (клімат, енергетика, цифрова, промислова політика), а також в сфері безпеки і оборони ЄС», – розповів Шарль Мішель.

Крім того, ЄС «зменшить залежність і досягне стійкості в таких областях, як енергетика, цифрові технології, кібербезпека, промислова політика, торгівля та зміцнення єдиного ринку».

Голова також пообіцяв, починаючи з жовтня, регулярно повертатися до цих питань в Євроради.

У вівторок, 5 жовтня, стало відомо, що концепція майбутньої стратегічної автономії ЄС була головною темою неформального закритої вечері європейських лідерів в Словенії. За концепцією стратегічної безпеки позиції європейських лідерів опинилися в цілому близькі.

Поділитись