ЄС подає сигнал Україні: “Гроші є, і багато – але вам не дамо”

ЄС подає сигнал Україні: “Гроші є, і багато – але вам не дамо”

Верховний представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель в ході візиту до Києва по суті заявив, що поки влада України не почне вести себе пристойно, грошей для країни не буде.

Таку думку в своєму коментарі сьогодні, 23 вересня, висловив український економіст Сергій Фурса. Експерт також розшифрував поняття «вести себе пристойно» – Київ, зокрема, повинен відновити програму МВФ, провести судову реформу, припинити атаку на антикорупційну реформу.

«Гроші є, і багато. Але вам поки не дамо, бо ви вкрадете», – перефразував Фурса заяви Борреля, зроблені в Києві.

На думку економіста, ЄС хоче, щоб в Україні збудували систему правосуддя.

«Це їх єдиний інтерес, іншого просто не придумаєте. А українським олігархам і чиновникам це не подобається. Тому що їм і так добре. Але ось біда – гроші (державі) дуже потрібні», – зазначив він.

Фурса прогнозує, що грошей від західних партнерів для України найближчим часом не буде, тому що влада, на його думку, явно налаштована «пропетляти», навіть якщо на кону опиниться економіка України в принципі.

Напередодні в ходу візиту до Києва Боррель заявив, що ЄС готовий надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги, однак для треба виконати ряд умов – зокрема, конструктивно взаємодіяти з МВФ і виконати вимоги Заходу, «що стосуються верховенства права».

Поділитись