Євросоюз запропонував спосіб вирішити кризу в Білорусі

Євросоюз запропонував спосіб вирішити кризу в Білорусі

ЄС готовий підтримати будь-яку заслуговує довіри ініціативу щодо врегулювання в Білорусі, вважає, що нові вибори під егідою ОБСЄ могли б стати кращим виходом з кризової ситуації, сказав, виступаючи на пленарному засіданні Європарламенту, глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

“Ми закликаємо білоруську владу знайти вихід із ситуації і припинити репресії, запустити інклюзивний нацдіалог. Ми готові підтримати будь-яку авторитетну ініціативу в цій сфері … На нашу думку, нові вибори під егідою ОБСЄ могли б бути кращим рішенням”, – сказав він.

Масові протестні акції опозиції почалися по всій Білорусі 9 серпня, після виборів президента, на яких переміг чинний білоруський лідер Олександр Лукашенко – за даними ЦВК, він набрав 80,1% голосів. У перші дні акції придушувалися силовиками, відносно протестувальників, не згодних з результатами, застосовували сльозогінний газ, водомети, світлошумові гранати, гумові кулі. За офіційними даними, за перші дні понад 6,7 тисячі осіб було затримано.

Як повідомляло МВС республіки, в ході заворушень постраждали сотні людей, серед них понад 130 співробітників правоохоронних органів. Влада офіційно підтвердили загибель трьох учасників протесту.

Поділитись