Глава дипломатії ЄС назвав Лукашенка “нелегітимним президентом України”

Глава дипломатії ЄС назвав Лукашенка “нелегітимним президентом України”

Глава зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель, виступаючи на сесії Європарламенту у вівторок, обмовився і назвав Олександра Лукашенка “нелегітимним президентом України”.

“Ми вважаємо вибори в Білорусі сфальсифікованими, тому розглядаємо Лукашенка як нелегітимного президента України”, – заявив Боррель. Тільки після сміху в залі Боррель поправився: “Звичайно, Білорусі. Безумовно, Білорусі, про що я тільки думав”.

Боррель також в черговий раз заявив, що ЄС “засуджує затримання кількох тисяч протестувальників і застосування сили поліцією” в Білорусі. Він підкреслив, що 14 серпня на екстреній зустрічі глав МЗС країн співтовариства ЄС прийняв рішення “в найкоротші терміни прийняти санкції проти Білорусії” і залишається прихильний цьому рішенню і понині. Євросоюз також має намір “оцінити, сфери, в яких може бути заморожений діалог з Білоруссю”. Він також повторив висловлене 14 серпня пропозицію про проведення “повторних виборів в цій країні під наглядом моніторингової місії ОБСЄ”.

Раніше джерела в Брюсселі повідомили, що країни ЄС підготували список з приблизно 40 білоруських чиновників, включаючи главу МВС, які повинні бути внесені в чорний список. Олександр Лукашенко серед них не значиться, оскільки провідні країни Євросоюзу, зокрема, Німеччина і Франція мають намір зберегти “вікно можливостей” для діалогу з ним.

Боррель не зміг відповісти, коли саме цей список може бути офіційно затверджений і санкції зможуть вступити в силу, оскільки до теперішнього моменту введення санкцій проти Білорусі блокує Кіпр. Нікосія вимагає від держав ЄС спочатку ввести санкції проти Туреччини, яка веде геологорозвідку в кіпрських водах.

У відповідь на виступ Борреля окремі європейські депутати виступили з рядом інноваційних пропозицій щодо того, що ЄС повинен робити з Білоруссю. Зокрема, пропонувалося визнати Світлану Тіхановську президентом країни, дати їй і її соратниць премію Сахарова, оголосити “міжнародне розслідування злочинів Лукашенка”, а також поширити санкції ЄС на російських журналістів, які висвітлювали ситуацію в Білорусі і “поширювали пропаганду Лукашенка через російські телеканали”.

Поділитись