Глава МЗС України розраховує на повернення близько 100 українців в порядку обміну

Глава МЗС України розраховує на повернення близько 100 українців в порядку обміну

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що розраховує на повернення в країну близько 100 українців в результаті обміну з республіками Донбасу і з РФ.

“Я все-таки сподіваюся, що це обмін в загальних цифрах близько 100 чоловік, коли нам вдасться домовитися остаточно”, – цитує його видання “Українські новини”.

Разом з тим Пристайко підкреслив, що не хотів би торкатися теми обміну, щоб не нашкодити сім’ям, які чекають на повернення своїх близьких. “Це дуже складний і делікатний процес”, – додав міністр.

Раніше президент Володимир Зеленський на спільній прес-конференції з турецьким колегою Тайіпом Ердоганом заявив, що дата майбутнього обміну з Донбасом буде озвучена найближчим часом. При цьому глава держави зазначив, що ведуться також переговори з російською стороною з приводу українців, які засуджені або перебувають під слідством в РФ. Зеленський уточнив, що більшу частину цього списку складають кримські татари.

7 вересня 2019 Росія і Україна зробили взаємне звільнення і повернення на батьківщину груп громадян, які раніше були або заарештовані, або засуджені на території двох країн. Обмін був проведений за формулою “35 на 35”. Між самопроголошеними республіками Донбасу і Києвом перший за два роки великий обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня. В результаті обміну так званими ДНР і ЛНР передали Києву 76 осіб і отримали 124.

Поділитись