США запропонують Палестині здати землі Ізраїлю в обмін на мир

США запропонують Палестині здати землі Ізраїлю в обмін на мир

«Угода століття», деталі якої незабаром планує розкрити президент США Дональд Трамп, передбачає анексію палестинських земель Ізраїлем в обмін на мир.

Про це розповіли близькі до американського лідера джерела, повідомляє газета The New York Times. План повинен покласти край палестино-ізраїльського конфлікту. Джерела підкреслили, що згідно «угоді століття» більшу частину Західного берега річки Йордан можуть здати Ізраїлю. Це буде означати, що світової громадськості і Палестині доведеться визнати окупацію району легітимною.

Відзначається, що палестинська сторона може виступити проти плану, навіть незважаючи на пропозицію американського фінансування в розмірі 50 мільярдів доларів. The New York Times підкреслює, що Трамп розуміє це: однак йому важливо, щоб угода зіграла йому на руку в справі по імпічменту.

Раніше 28 січня американський лідер і прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху під час спільної зустрічі обговорили план з мирного врегулювання. Крім цього, американський президент також зустрівся з політичним опонентом Нетаньяху – лідером центристського блоку «Кахоль-Лаван» Бені Ганцем.

На початку вересня 2019 року Нетаньяху обіцяв, що анексує поселення на Західному березі річки Йордан. Прем’єр назвав цей регіон критично важливим для безпеки Ізраїлю.

В Іудеї і Самарії на Західному березі річки Йордан після 1967 року було засновані ізраїльські поселення. Рада Безпеки ООН вважає ці території окупованими, Ізраїль же визначає їх як спірні.

Поділитись