«Газпром» вперше прокоментував заяву Німеччини і США по «Північному потоку 2»

«Газпром» вперше прокоментував заяву Німеччини і США по «Північному потоку 2»

«Газпром» вперше позначив свою позицію щодо заяви США і Німеччини по газопроводу «Північний потік 2».

Як повідомляє «Інтерфакс», офіційний коментар даний в звіті корпорації за другий квартал.

«21 липня 2021 року була опублікована спільна заява США та ФРН, відповідно до якого сторони домовилися, що в разі використання Росією поставок енергоресурсів в якості зброї ФРН зробить у відповідь дії на національному рівні та на рівні Європейського союзу, включаючи введення санкцій. Зазначена заява носить декларативний характер і за своєю правовою природою не є юридично зобов’язуючим документом», – йдеться в звіті.

В кінці липня влада США і Німеччина досягли домовленості за проектом «Північний потік-2», за якою Берлін зобов’язується добиватися санкцій проти Росії в тому випадку, якщо російська сторона використовує енергію як зброю проти Європи. Крім того, Німеччина зобов’язалася домагатися продовження на 10 років спливав в 2024 році угоди між Києвом і Москвою щодо транзиту газу.

При цьому, посол Росії в Німеччині Сергій Нечаєв заявив, що до закінчення будівництва газопроводу залишилися «лічені тижні», роботи знаходяться на фінальній стадії, а спільну заяву США та Німеччини не є юридично зобов’язуючим документом і не несе ніяких конкретних зобов’язань для Росії, яка не брала участь в його підготовці.

Поділитись