Документи щодо миру на Донбасі планують підписати 1 жовтня

Документи щодо миру на Донбасі планують підписати 1 жовтня

Керівництво самопроголошеної Луганській народної республіки висловило надію на те, що Київ на найближчій зустрічі контактної групи по врегулюванню конфлікту на Донбасі 1 жовтня підпише “формулу Штайнмайєра”.

Про це йдеться в заяві так званого міністра закордонних справ ЛНР Владислава Дейнего, опублікованій агентством «Луганскинформцентр». За його словами, формула схвалена «нормандської четвіркою» і є невід’ємною частиною заходів, необхідних для врегулювання конфлікту на південному сході України. При цьому він зазначив, що «формула Штайнмайєра» передбачає надання Донбасу особливого правового статусу відповідно до Мінській угоді.

«Сподіваємося, що цього разу технічні непорозуміння навряд чи завадять пану Кучмі продемонструвати, що Київ націлений на мирне врегулювання, і разом з усіма учасниками переговорів в контактній групі поставити свій підпис під текстом, який вже погодив представник України в “нормандському форматі”, – йдеться в заяві.

Аналогічну дату підписання формули 1 жовтня назвали також в самопроголошеній Донецької Народній Республіці. За словами так званої глави МЗС ДНР Наталії Никонорової, як повідомляється в Telegram-каналі відомства, українська сторона повинна в ході майбутнього засідання контактної групи почати реалізацію «фундаменту всього процесу мирного врегулювання – введення в силу закону про особливий статус Донбасу».

24 вересня стало відомо, що представники так званої ДНР в Мінській контактній групі продовжать наполягати на підписанні українською стороною «формули Штайнмайєра».

Раніше на зустрічі в Мінську 18 вересня представник Києва Леонід Кучма відмовився підписувати документ. Глава українського МЗС Вадим Пристайко пояснив пізніше ситуацію з непідписанням «технічним непорозумінням». У той же час помічник президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак заявив, що особливий статус для непідконтрольних Києву районів Донецької та Луганської областей не є предметом переговорів в Мінську.

Фото РИА Новости.

Поділитись