Додон назвав три сценарії розвитку ситуації в Молдові

Додон назвав три сценарії розвитку ситуації в Молдові

Ситуація в Молдові може розвиватися за трьома сценаріями, один з яких загрожує серйозними наслідками для країни.

Про це 25 лютого розповів лідер «Партії соціалістів» Ігор Додон в ефірі телеканалу М1. Найбільш сприятливий сценарій, на думку Додона, буде, якщо президент відповідно до рішення Конституційного суду (КС) висуне кандидатом на пост прем’єр-міністра Маріану Дурлештяну, запропоновану парламентською більшістю.

«Перший сценарій – Майя Санду спускається з небес на землю і виконує рішення Конституційного суду. В цьому випадку, вона підписує указ про призначення Дурлештяну на посаду прем’єр-міністра. Тоді, протягом максимум 15 днів за пані Дурлештяну проголосують, і вона очолить уряд», – сказав лідер партії.

У разі відмови Санду висувати Дурлештяну, як зазначив Додон, ситуація може почати розвиватися за другим сценарієм, коли в республіці буде виконуючий обов’язки уряд без прем’єр-міністра. Ця ситуація триватиме до чергових парламентських виборів, які повинні пройти в 2023 році. Лідер «соціалістів» підкреслив, що у Санду немає підстав оголосити дострокові вибори.

«Третій сценарій ще складніше – з тотальною дестабілізацією, з масовими протестами, з виходом ситуації з-під контролю. В цьому випадку неясно, що буде далі», – сказав Додон.

Нагадаємо, в Молдавії вибухнула політична криза через протистояння Санду і парламентської більшості. Президент заявила, що в країні потрібно провести дострокові парламентські вибори. Вона двічі висунула кандидатом на пост прем’єр-міністра Наталію Гаврилицю.

Парламент обидва рази не схвалив кандидата від президента, що може бути приводом для розпуску парламенту. Але члени «Партії соціалістів» заявили, що Санду зобов’язана висунути на пост прем’єр-міністра кандидата, запропонованого парламентською більшістю, і звернулися в КС. 23 лютого суд визнав дії президента такими, що суперечать Конституції.

Поділитись