Держдеп США не запропонував нових санкцій по «Північному потоку – 2»

Держдеп США не запропонував нових санкцій по «Північному потоку – 2»

Держдепартамент не запропонував нових санкцій в доповіді конгресу США по «Північному потоку – 2», пише 20 лютого Bloomberg з посиланням на доповідь зовнішньополітичного відомства.


Відзначається, що в списку юридичних осіб, що потрапляють під можливі нові обмеження, фігурують російське судно-трубоукладач «Фортуна» та його власник – компанія «КВТ-Рус». Однак, підкреслює агентство, щодо них уже діють американські санкції, введені в минулому місяці.

Журналісти також звернули увагу на те, що в документі відсутні будь-які німецькі або інші європейські організації, задіяні в будівництві трубопроводу.

Як пише Bloomberg, рішення США не вводити нових санкцій відображає політичний розрахунок держсекретаря Ентоні Блінкена не кидати виклик Німеччини, яка є ключовим союзником Штатів на міжнародній арені.

19 лютого агентство писало, що Сполучені Штати не планують включати німецькі компанії, які зайняті в роботі над газопроводом «Північний потік – 2», в свої санкційні списки. Зазначалося, що Америка бажає уповільнити процеси будівництва проекту, що не посварившись при цьому з Євросоюзом. Уточнювалося також, що обмеження торкнуться тільки невеликого числа компаній, тісно пов’язаних з Росією.

В цей же день прес-секретар Держдепартаменту Нед Прайс підтвердив, що влада США веде переговори з Євросоюзом з приводу реалізації проекту «Північний потік – 2», однак не став розкривати їх суть.

В кінці 2019 року американська влада ввела односторонні екстериторіальні санкції проти проекту, а потім розширили їх, прийнявши оборонний бюджет на 2021 рік.

Також в січні 2021 року мінфін США заявив про розширення санкцій проти РФ в рамках закону «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» (CAATSA). Саме тоді в список потрапили російське судно-трубоукладач «Фортуна» та його власник.

Поділитись