Данія дозволила експлуатацію «Північного потоку-2»

Данія дозволила експлуатацію «Північного потоку-2»

Датське енергетичне агентство видало компанії Nord Stream 2 AG, оператора будівництва газопроводу «Північний потік-2», дозвіл на роботу в територіальних водах королівства, йдеться в повідомленні регулятора.

Розгляд заявки тривав більше десяти місяців. Зазначено, що документи видані відповідно до Конвенції ООН з морського права, яка вимагає дозволяти будівництво та експлуатацію транзитних трубопроводів.

Як наголошується в повідомленні, в цьому випадку мова йде про експлуатацію маршруту, а дозвіл на будівництво «Північного потоку-2» від 30 жовтня 2019 рік залишається в силі.

В даний час будівництво «Північного потоку-2» закінчено на 97 відсотків. Російська влада обіцяла завершити проект в кінці 2020 го або початку 2021 року. Прокладку труб довелося припинити в грудні минулого року, швейцарська компанія Allseas відмовилася надавати свої суду через загрозу санкцій США.

З того моменту, як і раніше невідомо, яке судно займеться продовженням робіт. У розпорядженні Росії є два придатних трубоукладника – «Академік Черський» і баржа «Фортуна». Перший коштує в німецькому порту Мукран, базі будівництва газопроводу, а друге судно залишається в німецькому порту Вісмар.

Головною проблемою для будівництва залишається позиція США. Американська влада виступають категорично проти газопроводу і загрожують за допомогою санкцій розорити порт Мукран. На цьому тлі страхові компанії відмовилися співпрацювати з російськими судами, а без їх гарантій відновити роботи не вдасться. Крім того, в Німеччині через ситуацію з опозиціонером Олексієм Навальним не виключають перегляду позицій по газопроводу.

Поділитись