Ціна на газ в Європі оновила рекорд і перевищила 540 доларів за 1 тисячу кубометрів

Ціна на газ в Європі оновила рекорд і перевищила 540 доларів за 1 тисячу кубометрів

Ціна на газ в Європі оновила рекорд і перевищила 540 доларів за 1 тисячу кубометрів після пожежі на заводі “Газпрому” в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, свідчать дані торгів.


За даними на 11.30 мск ціна вересневого ф’ючерса на газ за індексом TTF, самого ліквідного хабі Європи, досягала максимуму за торгову сесію п’ятниці – 546,3 долара за 1 тисячу кубометрів. На момент відкриття торгів ціна становила 542,6 долара і по ходу торгів знижувалася до 535 доларів за 1 тисячу кубометрів.

У ніч на четвер в 23 кілометрах від Нового Уренгоя загорілася будівля заводу “Газпрому” по підготовці конденсату до транспорту. До ранку п’ятниці пожежу було повністю ліквідовано.

Через пожежу прокачування через газопровід “Ямал-Європа” знизилася вдвічі. Так, протягом всього дні 5 серпня ГТС Німеччини на вході брала приблизно 1,9-2,1 мільйона кубометрів газу, а після 18.00 мск четверга прийом впав до 1 мільйона кубометрів на годину. У п’ятницю з 7.00 мск обсяг прокачування трохи підріс, приблизно до 1,5-1,6 мільйона кубометрів газу на годину.

На цьому тлі акції “Газпрому” знижуються в ціні в п’ятницю на 1% (вже падали на 2,83%).

Поділитись