Блінкен назвав евакуацію з Афганістану найскладнішою операцією в історії США

Блінкен назвав евакуацію з Афганістану найскладнішою операцією в історії США

Операція з евакуації людей з Афганістану була однією з найскладніших в історії Сполучених Штатів, заявив держсекретар Ентоні Блінкен.


Він зазначив, що американські військові змогли вивезти понад 123 тис. Осіб з ісламської держави, в тому числі 6 тис. Громадян США.

«Це було масштабне військове, дипломатичне і гуманітарне захід – одне з найскладніших в історії нашої країни. Винятковий за своїм значенням результат логістики та координації в найскладніших обставинах, які тільки можна собі уявити», – сказав шеф американської дипломатії на брифінгу в Держдепі.

Він також пояснив, що дипломатична робота США по ситуації в Афганістані, а також консульська підтримка здійснюватимуться з Катару, оскільки залишилися в ісламській республіці американці мають намір незабаром покинути територію країни.

Крім того, за словами Блінкена, американська влада не довіряють руху «Талібан», проте готові взаємодіяти з бойовиками, якщо це буде відповідати інтересам Білого дому.

Раніше в цей день глава Центрального командування збройних сил США Кеннет Маккензі повідомив, що Сполучені Штати готові працювати з будь-якими новими властями Афганістану, щоб убезпечити своїх громадян і організувати їх виїзд з країни.

30 серпня в Пентагоні підтвердили виліт останнього літака ВПС США з Кабула і завершення 20-річної американської місії в Афганістані.

Поділитись