Жорсткі переговори США і Китаю відбулися на Алясці

Жорсткі переговори США і Китаю відбулися на Алясці

Переговори на Алясці між делегаціями США і Китаю були відвертими і непростими.

Про це заявив радник американського президента з нацбезпеки Джейк Салліван.

«Ми очікували жорстких і відвертих переговорів з широкого спектру тем, і саме це ми і отримали», – наводять його слова західні ЗМІ.

Зі свого боку держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що американська делегація відверто повідомила китайській стороні про стурбованість діями Пекіна в кіберпросторі і ще в ряді сфер.

«Однак ми також змогли протягом багатьох годин відверто поговорити на багато тем», – додав Блінкен.

«Ми поговорили про Іран, КНДР. З Афганістану і проблеми клімату наші інтереси збігаються», – вважає він.

Блінкен і Салліван провели дводенну зустріч в Анкориджі з членом політбюро ЦК Компартії Китаю Ян Цзечи і главою МЗС КНР Ван І.

Коментар Пекіна

Переговори високопоставлених представників Китаю і США, що відбулися на Алясці, показали, що між сторонами зберігаються серйозні суперечності з низки питань, заявив глава канцелярії Комісії ЦК Компартії Китаю у закордонних справах Ян Цзечи.

«Таке стратегічне спілкування є відвертим, конструктивним і корисним, але, звичайно, між нами все ще є деякі важливі відмінності», – сказав він журналістам за підсумками зустрічі.

Представник КНР підкреслив: «Китай буде твердо захищати національний суверенітет, безпеку і інтереси, розвиток і зростання Китаю неможливо зупинити».

За його словами, «обидві сторони повинні займатися китайсько-американськими відносинами в дусі неконфліктності і неконфронтації, взаємної поваги та взаємовигідного співробітництва, щоб ці відносини могли рухатися вперед по здоровому і стабільному шляху».

Міністр закордонних справ КНР Ван І в свою чергу зазначив, що Китай приділив зустрічі велика увага, «оскільки діалог завжди краще конфронтації».

«Однак діалог повинен проходити в дусі взаємної поваги, потрібно шукати точки дотику, відкидаючи в сторону розбіжності.

Не можна в односторонньому порядку витягувати звинувачення і висувати вимоги», – сказав глава китайського МЗС.

Поділитись