Захарова попередила Литву про серйозні наслідки заборони транзиту вантажів

Захарова попередила Литву про серйозні наслідки заборони транзиту вантажів

Заборона транзит вантажів до Калінінградської області через Литву розглядається Москвою як ворожі дії з боку Вільнюса.

Про це заявила 21 червня офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.

«Мені здається, вона (Литва) має зрозуміти головне: коли РФ вимовляє слово щодо іншої сторони, характеризуючи її поведінку як відверто ворожу, то тут уже не до розмов, не до якихось знаходжень формул, які могли б відвести ситуацію убік і вдати, що проблеми не існує», — сказала Захарова.

Вона підкреслила, що литовська влада вийшли «за межі поведінки, що суперечить міжнародному праву» і веде себе «агресивно вороже».

«Я сподіваюся, що залишки якогось професіоналізму в оцінці ситуації у представників Литви є <…> Вони мають розуміти наслідки — і наслідки, на жаль, настануть», — сказала дипломат.

Заборона на транзит вантажів до Калінінградської області через Литву набула чинності опівночі 18 червня. Заборона поширюється на товари з Євросоюзу, до яких входять будматеріали, цемент, метал та інші важливі для виробництва речі. За попередніми оцінками, це становить від 40 до 50% номенклатури вантажів, що перевозилися між Калінінградською областю та іншими регіонами Росії.

Губернатор Калінінградської області Антон Аліханов повідомив, що влада регіону чекає від Єврокомісії роз’яснень з приводу заборони на транзит і вважають його найгрубішим порушенням протоколів щодо вступу до ЄС прибалтійських країн і правил вільного транзиту.

Поділитись