Японія та НАТО домовилися розширити військове співробітництво

Японія та НАТО домовилися розширити військове співробітництво

Японія та НАТО розширюватимуть військове співробітництво та збільшуватимуть кількість спільних навчань.

Таких домовленостей було досягнуто у вівторок, 7 червня, під час зустрічі міністра оборони Японії Нобуо Кіші та голови Військового комітету НАТО Роба Бауера, передає Japan Today.

“Безпека Європи та Азії тісно переплетена, особливо зараз, коли міжнародне співтовариство стикається з серйозними проблемами”, – наводить видання слова японського міністра;

Візит Бауера до Токіо співпав з тим, що Морські сили самооборони Японії беруть участь у військово-морських навчаннях НАТО у Середземному морі. Пізніше кабінет прем’єр-міністра Фуміо Кісіди затвердив щорічний політичний план, в якому передбачено збільшення видатків на оборону до 2% ВВП, що відповідає рівню витрат країн НАТО, тоді як раніше Японія спрямовувала на ці цілі трохи більше 1% ВВП.

Таке зростання військового бюджету було пояснено зростаючою напруженістю, пов’язаною з Тайванем. Раніше офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Москва має намір призупинити реалізацію угоди з Японією про співпрацю у сфері промислу морських живих ресурсів, підписану 1998 року.

При цьому Токіо відкликало запрошення на заходи, приурочені до 70-річчя Морських сил самооборони Японії. Міністр оборони країни Нобуо Кісі уточнив, що відповідне рішення було ухвалено у зв’язку з російською спеціальною військовою операцією в Україні.

Поділитись