Янукович подав позов проти Верховної Ради

Янукович подав позов проти Верховної Ради

Екс-президент України Віктор Янукович подав позов до Верховної Ради.

У ньому політик стверджує, що парламент не може позбавити його звання президента у будь-який спосіб, окрім через імпічмент, повідомила представник Ради у Конституційному суді Ольга Совгіря.

Раніше представник Януковича Юрій Кірасир заявив, що колишній український лідер подав позов до Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), в якому заперечує законність ухвалення Верховною радою у 2014 році постанови про його самоусунення з посади глави держави.

“Янукович В.Ф. подав до ОАСК ще один позов проти Верховної Ради, в якому вимагає визнати відсутність у Верховної ради повноважень позбавляти звання Президента України іншим способом, крім як шляхом імпічменту”, – написала Совгіря в Telegram.

Вона нагадала, що суд вже відкрив провадження у цій справі та призначив справу до розгляду у порядку спрощеного провадження без виклику сторін та проведення судового засідання.

“Тобто рішення суду за цим позовом може бути прийняте практично будь-якої миті”, – додала вона.

Закон про позбавлення Януковича почесного звання президента України набув чинності 18 червня 2015 року, Рада проголосувала за нього 4 лютого, а 9 лютого документ було направлено на підпис президенту. Тоді Президент України Петро Порошенко направив до Конституційного суду подання з проханням оцінити конституційність закону. Це викликало розмови про те, що Порошенко хотів показати, що закон для нього понад усе, але загрався і фактично погодився з тим, що усунення від влади Януковича було держпереворотом.

У грудні 2019 року КС закрив провадження за цим уявленням, зазначивши, що ця суперечка не є правовою, має політичний характер, а тому не підсудна.

Поділитись