Волонтери знову об’єднались для допомоги українській армії

Волонтери знову об’єднались для допомоги українській армії

Військові волонтери, що займаються допомогою Збройним Силам, зараз знову, як і у 2014 році, об’єднали свої зусилля для того, щоб допомагати військам і забезпечити їх засобами захисту, масками, антисептиками.

Про це заявила Альона Шевцова, член Ради волонтерів МОУ та радник Командувача Сухопутних військ ЗСУ під час онлайн-круглого столу, організованого спільно Інститутом Горшеніна та Українським інститутом безпекових досліджень (УІБД).

За її словами, в основному ЗСУ закупили засоби захисту на медичні підрозділи. “Всі люди за межами будинків мають бути у масці, так само і військовослужбовці. Кожен має бути в масці. Але масками держава, нажаль, не має можливості їх забезпечити. Дефіцит цих засобів зараз великий. У резервах цих засобів не було. Тому, відповідно, бракує масок, бракує антисептиків”, – зазначила Альона Шевцова.

“Міністерство оборони що може, робить. Виділені кошти, через медичні департаменти щось закуповують, і виділяється невелика кількість. По масках, наприклад, за інформацією від Сухопутних військ, від медичних сил отримано 9,5 тисяч масок на війська, респіраторів від командування сухопутних військ – 38,5 тисяч, біля 10 тисяч масок отримано від волонтерів, 57 тисяч масок вони відшили власними силами. Але на передовій маски з марлі не можуть бути засобом захисту, який дієвий. Тому що цю маску потрібно прати, прасувати і, зрозуміло, таких можливостей там немає. Крім того, створюються лазарети і люди, які приїхали з відпусток та мають певні побоювання, до обстеження розміщуються в ізоляторах”, – розповіла Шевцова.

Як зазначила Шевцова, для відповіді на виклики в умовах пандемії потрібна якнайшвидша де-бюрократизація управління збройними силами країни.

Також необхідним в умовах протистояння із ворогом є вчасне і об’єктивне інформування суспільства щодо поточного стану Збройних сил, вважає радник Командувача Сухопутних військ ЗСУ, пише vgolos.com.ua.

Поділитись