Влада Німеччини пригрозила повною зупинкою проекту «Північний потік — 2»

Влада Німеччини пригрозила повною зупинкою проекту «Північний потік — 2»

Проект “Північний потік – 2” може бути повністю зупинено, заявив в ефірі телеканалу ARD міністр економіки Німеччини Роберт Хабек.

Він зазначив, що зараз йдуть консультації з американськими та європейськими партнерами з цього питання.

“Це також може статися. Сьогоднішній захід не є санкційним у вузькому та строгому розумінні слова… Але це все ще можливо. Ми координуємо з європейськими та американськими партнерами”, – сказав Хабек.

При цьому міністр зазначив, що ФРН підготує нову доповідь щодо ситуації навколо «Північного потоку — 2» за кілька місяців. Це не є санкціями, а лише юридично необхідним кроком.

Мінекономіки ФРН раніше відкликало з Федерального мережевого агентства доповідь з «Північного потоку — 2», як зажадав канцлер Олаф Шольц. За його словами, це дозволить скасувати сертифікацію оператора проекту, яка не може продовжуватися з урахуванням нинішніх дій Росії щодо України.

Оцінював безпеку проекту уряд Ангели Меркель, роботи з цього процесу завершились 26 жовтня. Наприкінці тоді було сказано, що газопровід не загрожує безпеці енергозбереження.

У Мінекономіки Німеччини зазначили, що наразі ситуація змінилася і проект потребує нової оцінки.

Раніше канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив, що «Північний потік – 2» може увійти до санкційного пакету Євросоюзу проти Росії. За його словами, підготовлені Брюсселем санкції можуть бути «активовані одним натисканням кнопки». Обхід цих обмежувальних заходів «неможливий» або «по можливості ускладнений» завдяки добрій підготовці Єврокомісії.

Поділитись