Військові США приховали авіаудари по мирному населенню Сирії у 2019 році

Військові США приховали авіаудари по мирному населенню Сирії у 2019 році

Військові Сполучених Штатів промовчали про авіаудари в Сирії, які у 2019 році забрали життя мирних жителів.

Про це заявили журналісти The New York Times, посилаючись на джерела.

У розслідуванні, проведеному газетою, йдеться про останні дні боротьби США угруповання «Ісламська держава» (ІД) у Сирії.

Як стверджують автори матеріалу, 18 березня 2019 року американський штурмовик F-15E без попередження скинув 500-фунтову бомбу на мешканців міста Багуз — натовпу приблизно з 70 жінок і дітей

«Потім літак, який стежив за ними, скинув бомбу вагою 2 тис. фунтів, потім ще одну, вбивши велику частину тих, хто вижив», — випливає зі статті.

Розслідування Times показало, що авіаудар ініціював секретний американський підрозділ спеціальних операцій Task Force 9, який відповідав за наземні операції в Сирії.

Автори матеріалу стверджують, що удар у Багузі був одним із найбільших інцидентів із жертвами серед цивільного населення у війні проти терористів, але він ніколи не був публічно визнаний американськими військовими. Більше того, військові приховували реальну кількість мирних жертв від удару, засекретили звіти та зрівняли місце вибуху бульдозером.

Дані про інцидент були зібрані The New York Times протягом кількох місяців на основі конфіденційних документів та описів секретних звітів, а також інтерв’ю з безпосередньо задіяним персоналом та посадовими особами.

У 2019 році за цілями в Сирії та Іраку було завдано близько 1000 ударів із використанням 4729 бомб та ракет. За офіційними даними, кількість загиблих серед цивільного населення за весь рік становить лише 22 особи, а ударів від 18 березня у цьому списку немає, зазначили журналісти.

Поділитись