Кулеба заявив про підтримку США «Кримської платформи»

Кулеба заявив про підтримку США «Кримської платформи»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Вашингтон зафіксував свою підтримку формату «Кримська платформа» в оновленій американсько-українській хартії щодо двостороннього стратегічного партнерства.

«Сполучені Штати вперше зафіксували у документі такого рівня свою довгострокову підтримку діяльності «Кримської платформи», — заявив Кулеба в опублікованому інтерв’ю агентству «Укрінформ».

За його словами, спільна хартія передбачає розширену взаємодію Києва та Вашингтона в оборонній сфері України, зокрема країни планують посилити енергетичну безпеку в Європі, в Чорноморському регіоні.

У документі також зафіксовано плани збільшити військову допомогу Україні, розвивати нові формати взаємодії за участю двох країн.

Як розповів міністр, хартія демонструє позитивну оцінку реформ України у сфері розвитку системи правосуддя, створення антикорупційних органів, ринку землі, децентралізації, а також деолігархізації.

Раніше в четвер стало відомо про прийняття хартії США-Україна у рамках стратегічного партнерства. Зокрема, згідно з нею країни зміцнюватимуть співпрацю у сфері кібербезпеки, а також військову взаємодію на Чорному морі. Документ оприлюднили на сайті Держдепу за підсумками переговорів держсекретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

19 жовтня глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що Вашингтон знову висловлює прихильність США до зміцнення здатності України стримувати «агресію» Росії.

23 серпня у Києві відбувся форум «Кримської платформи», який, згідно з прийнятою декларацією, покликаний стати майданчиком «для координації міжнародних зусиль, спрямованих на повернення Криму до складу України». Створення платформи ініціював президент України Володимир Зеленський, виступаючи у вересні 2020 року на Генасамблеї ООН.

Поділитись