Військова влада М’янми видали ордери на арешт 26 лідерів опозиції

Військова влада М’янми видали ордери на арешт 26 лідерів опозиції

Ордери на арешт 26 діячів опозиції М’янми, раніше проголосили себе міністрами так званого уряду національної єдності, були видані військовими властями республіки, повідомило в п’ятницю інформаційне агентство Кyodo з посиланням на державне телебачення цієї країни в Південно-Східній Азії.

Уряд національної єдності покликане об’єднати сили, які виступають проти військового перевороту, вчиненого в М’янмі 1 лютого. Командування збройних сил оголосило його незаконною організацією. Всім 26 членам цього самопроголошеного уряду заочно пред’явлені звинувачення в державній зраді, за яку, за законами М’янми, їм може загрожувати покарання аж до смертної кари.

Уряд національної єдності було проголошено 16 квітня. До нього увійшли в основному залишаються на свободі керівники опозиційної Національної ліги за демократію. Її керівниця Аун Сан Су Чжі до перевороту була фактичним лідером країни, зараз вона арештована. Пости “віце-президента” і “прем’єра” в самопроголошеній уряді віддані представникам національних меншин, які мають свої військові формування, що знаходяться в конфронтації з армією М’янми.

Військове керівництво в цій країни 1 лютого ввів надзвичайний стан терміном на рік і змістило цивільний уряд. Командування збройних сил пояснило це масштабними фальсифікаціями, нібито вчиненими на минулих в листопаді 2020 року загальних парламентських виборах.

Жителі М’янми з початку лютого виходять на масові виступи проти перевороту, які жорстко присікаються силами безпеки. За даними правозахисників, жертвами цих акцій придушення станом на 21 квітня стали 739 осіб, включаючи дітей. Більш 3,3 тис. учасників руху протесту затримані, 76 з них засуджені до тюремних термінів. Видані ордери на арешт 1 059 демонстрантів.

Поділитись